Duurzaam bedrijf

gevel bel en bo winkel

 

Duurzaamheid zit in ons DNA. We engageren ons op verschillende manieren voor mens en klimaat. Zo zetten we mee onze schouders onder de Sustainable Development Goals. Dit zijn ambitieuze doelstellingen die de Verenigde Naties goedkeurden. Ze streven onder meer naar het bannen van extreme armoede tegen 2030, het beschermen van onze planeet en het stimuleren van menselijke ontwikkeling.

tine en alexander de croo logo sustainable development goals

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen helpt ons om continu te verbeteren op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Op die manier hebben we deze doelstellingen in de loop der jaren allemaal geadresseerd. Maar we willen verder. Heb jij ideeën? Laat het ons hier weten!

  speech lode voka charter duurzaam ondernemen voka charter duurzaam ondernemen

 

ER ZIJN 17 DUURZAME DOELSTELLINGEN WAARMEE IEDEREEN AAN DE SLAG MOET VOOR EEN MOOIE TOEKOMST

Ter illustratie een voorbeeldactie van Bel&Bo bij elke doelstelling

 

 

SDG1 geen armoede

 

Banglabari vzw helpt, onder leiding van de Belg Willem Gees, lage-inkomensgezinnen om hun droom waar te maken: een ecologisch en duurzaam huis bouwen in een land dat getroffen wordt door de klimaatverandering.

SDG1 geen armoede beeld

 

SDG2 geen honger

 

Voor de collega's op HQ biedt Lekker Ann'ders een gezond alternatief voor de lunch. Ann heeft wekelijks een vers, lokaal en seizoensgebonden aanbod klaar.


SDG2 geen honger beeld

 

SDG3 goede gezondheid en welzijn

 

We stimuleren een goede gezondheid. Wekelijks kunnen we bij Bel&Bo intekenen voor een Crossfit-sessie met Coach Arnold, hierbij laten we geen plekje in ons magazijn onbenut.

SDG3 goede gezondheid en welzijn beeld

 

 

 

SDG4 kwaliteitsonderwijs

 

Tijdens deze bedrijvenrally krijgen lagere schoolkinderen de kans om beroepen te leren kennen op de werkvloer zelf. Aangezien een juiste keuze heel bepalend is voor het al dan niet behalen van een diploma worden ze op deze manier begeleid bij hun keuze naar de overgang van het lager naar middelbaar onderwijs.

 

SDG4 kwaliteitsonderwijs beeld

 

SDG5 gendergelijkheid

 

Via het Workplace Education Violence and Harassment Prevention Programme van Fair Wear leren werknemers en management in de productiefabrieken hoe ze gendergerelateerd geweld en intimidatie kunnen voorkomen.


 

SDG5 gendergelijkheid beeld

 

SDG6 schoon water en sanitair

 

We vervingen op HQ onze bidons door een drinkwatermachine voor gefilterd leidingwater, dit is minder belastend voor het milieu. Onze magazijnmedewerkers krijgen gratis een drinkfles en thermos.


 

SDG6 schoon water en sanitair beeld

 

 

 

SDG7 betaalbare en duurzame energie

 

In onze winkels schakelen we over op LED-verlichting, ook alle permanente nachtverlichting werd verwijderd en vervangen door enkele ledarmaturen met een sensor. In nieuwe winkels wordt verlichting opgedeeld in werkverlichting en volledige verlichting met een schakelaar.

 

SDG7 betaalbare en duurzame energie beeld

 

SDG8 eerlijk werk en economische groei

 

Bel&Bo behoort tot de top 10 beste werkgevers van België voor de cat +500 medewerkers. Een Great Place To Work is een organisatie waar men: de mensen waarvoor men werkt vertrouwt, trots is op wat men doet en plezier beleeft op de werkplek.

 

SDG8 eerlijk werk en economische groei beeld

 

SDG9 industrie, innovatie en infrastructuur

 

Onze winkels worden wekelijks aangevuld door onze eigen vrachtwagens. In samenwerking met Flanders Logistics zochten we naar de optimaalste routeplanning met het laagst mogelijke verbruik. We rijden nu al 30.000 km minder per jaar.

 

SDG9 industrie, innovatie en infrastructuur beeld

 

 

 

SDG10 ongelijkheid verminderen

 

Bij Fair Wear geloven we dat iedereen er mee kan voor zorgen dat kledij Fair wordt voor iedereen in onze productieketen. 

SDG10 ongelijkheid verminderen beeld

 

SDG11 duurzame steden en gemeenschappen

 

Maatschappelijk engagement maakt onze gemeenschap inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam. Zo zamelden we 60.000 EUR in samen met personeel, winkels en klanten voor de Warmste Week. Deze fondsen gingen naar Stichting tegen Kanker, De Kindervriend Rollegem en Banglabari vzw.

 

SDG11 duurzame steden en gemeenschappen beeld

 

SDG12 verantwoorde consumptie en productie

 

In onze SoGoodSoYou-collectie shop je lage impact-items uit duurzame materialen zoals biokatoen, lyocell en gerecycleerd polyester. 

SDG12 verantwoorde consumptie en productie beeld

 

 

 

SDG13 klimaatactie

 

Bel&Bo à Vélo is onze jaarlijkse fietsactie waarbij we origineel uit de hoek komen om collega's te stimuleren hun auto thuis te laten staan.


 

SDG13 klimaatactie beeld

 

SDG14 leven in het water

 

De mei-maand is plasticvrij bij Bel&Bo. We banden de meeste single use plastics uit onze keukens, organiseerden een plasticvrije lunch en organiseerden een wedstrijd waarbij collega's een eigen actie lijst konden afvinken.

 

SDG14 leven in het water beeld

 

SDG15 leven op het land

 

Als volleerde mooimakers gaan wij op pad tegen zwerfafval met zak en grijper. Aangezien ons hoofdkantoor aan een natuurgebied grenst, moesten we niet ver zoeken naar vrijwilligers.

 

SDG15 leven op het land beeld

 

 

SDG16 vrede, justitie en sterke publieke diensten

 

Door mee onze schouders onder de SDG's te zetten, bevorderen we een vreedzame en inclusieve samenleving. Interne en externe communicatie speelt hierbij een sleutelrol voor een duurzaam draagvlak.

 

SDG16 vrede, justitie en sterke publieke diensten beeld

 

SDG17 partnerschap en doelstellingen te bereiken

 

Het Voka charter Duurzaam Ondernemen helpt ons om voortdurend te verbeteren op ecologisch, sociaal en economisch vlak.

 

SDG17 partnerschap en doelstellingen te bereiken beeld