Enkele handige tips bij het onderhoud van uw kledij

Acryl

Acryl droogt snel en hoeft in principe bijna niet gestreken worden. Deze materie lijkt op wol maar is veel goedkoper en bovendien krimpt het niet. Sterke vezels en minder pluisjes zijn ook zeker een plus. Acryl moet je lauw strijken zonder stoom en wassen op 40°. Niet in de droogtrommel plaatsen.

 

Elasthaan

Elasthaan zorgt voor een grote elasticiteit en draagcomfort in de kledingstukken. Deze materie is niet echt hittebestendig en moet dus op zeer lage temperatuur worden gestreken. Nooit in de droogtrommel plaatsen.

 

Katoen

Deze natuurlijke, plantaardige en comfortabele stof voelt warm in de winter en koel in de zomer. Katoen is makkelijk wasbaar en is erg sterk en slijtvast. Deze stof neemt bovendien goed vocht en transpiratie op maar heeft jammer genoeg de neiging tot kreuken of krimpen. Best niet drogen in de droogtrommel. Wassen en strijken mag zowel op hoge als op lage temperatuur.

 

Kasjmir

Kasjmir is een iets duurdere, luxueuze vezel met een zachte, fluweelachtige feeling. Kasjmir is uitstekend warmte-isolerend en zeer veerkrachtig waardoor het na kreuken snel in zijn oorspronkelijke vorm terugvalt. Deze stof heeft echter wel de neiging om te pluizen. Wassen op 40° en lauw strijken zonder stoom. Niet in de droogtrommel.

 

Linnen

Deze natuurlijke vezel voelt koel en aangenaam aan en is enorm stevig. Linnen is ademend, huidvriendelijk en neemt goed vocht op. Het heeft echter de neiging tot krimpen en kreukt gemakkelijk. Wassen op 40°. Strijken mag zowel op hoge als op lage temperatuur, best zonder stoom. Niet in de droogtrommel.

 

Modal

Modal heeft de zelfde eigenschappen als viscose (fris, katoenachtig, valt mooi) maar is nog sterker bij het wassen dus iets duurder. Wassen op 40° en lauw strijken zonder stoom. Niet in de droogtrommel.

 

Mohair

Deze luxueuze stof bestaat uit een lange, glanzende en zeer veerkrachtige vezel die zijdeachtig en zacht aanvoelt. Deze stof heeft echter de neiging te pluizen en is net als Kasjmir gevoelig voor motten. Wassen op 40° en lauw strijken zonder stoom. Nooit in de droogtrommel plaatsen.

 

Polyamide

Deze synthetische vezel is de sterkste van alle vezelsoorten. Het kreukt en vervormt weinig en droogt snel. Deze stof is daarentegen wel delicaat om te strijken, ademt slecht en voelt eerder droog aan. Polyamide wassen op 40° en langzaam laten drogen (geen droogtrommel).

 

Polyester

Opnieuw een sterke, synthetische vezel met dezelfde karakteristieken als Polyamide. Wassen op 40° en lauw strijken. Uitzonderlijk aan polyester is dat plooien of plissés gemaakt door hoge strijktemperatuur er ook in blijven. Niet in de droogtrommel.

 

Viscose

Viscose voelt fris en katoenachtig aan en ademt. Deze stof die zeer mooi valt heeft echter ook de neiging tot krimpen en kreuken. Wassen op 40° , lauw strijken en niet in de droogtrommel.
Opgelet: Niet wrijven of wringen bij het wassen daar deze stof makkelijk vervormt.

 

Wol

Deze natuurlijke vezel beschermt goed tegen zowel warmte als kou en is vochtabsorberend. Wol is elastisch en neemt gemakkelijk terug zijn oorspronkelijke vorm aan. Ze heeft echter wel de neiging te pluizen en is gevoelig voor motten.

Handwas krijgt hier de voorkeur en strijken op lage temperatuur zonder stoom. Niet in de droogtrommel. Het kledingstuk wordt hier ook best platgelegd als het gedroogd wordt.